Karaciğer Hastalıkları ve Beslenmenin Hayatımızdaki Rolü Nedir ?
Karaciğer vücudumuzun en büyük organıdır ve kilosu bir buçuk veya iki kilo arasında değişmeler göstermektedir. Kan dengesinin sağlanması ve vücudun sahip olması gereken fonksiyonları yerine getirmede birincil rol üstlenen ve sindirdiğimiz besinlerin kana karışarak ulaştığı ilk organımızdır.
Hastalıklarımızın çabuk bir şekilde geçmesi, kan şekeri düzeyinin düzenlenmesi ve vücudumuzun sürekli olarak yenilenmesi gibi görevleri üstlenmektedir. Dışarıdan aldığımız zararlı maddelerden vücudumuzu koruyarak sağlıklı bir yaşam sürmemizi sağlar. Karaciğer hastalığı belirtileri olan bir kişi artık çok dikkatli beslenmelidir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında diyet uzmanları bir program oluşturmalıdır. Hastanın tedavisine ilaçların yanında beslenme programı da eklenmelidir ki daha iyi, daha hızlı, daha doğru ve hastalığın tedavisi etkin bir şekilde gerçekleşsin. Karaciğer hastalıklarında dengeli beslenmenin çok büyük önemi vardır.
Karaciğer Hastalıklarına Yararlı Olacak Gıdalar Nelerdir ?
Sebzeler; özellikle sülfür içeren gıda maddeleri karaciğer hastaları için birebir ilaçtır. Sülfür bakımından zengin sebzeler ise sarımsak, lahana, soğan, brokoli, kabak, adaçayı, karnabahar, anason, ıhlamur, nane, maydanoz, kereviz, böğürtlen, havuç, papatya, fesleğen gibi daha bir çok sebze çeşidini deneyebilir ve yaşamınıza sağlık katabilirsiniz.
Meyveler; yaş ve kuru üzüm, turunç, limon, yaş ve kuru incir, portakal, elma, kızılcık, kivi, çilek, yaban mersini, greyfurt, armut, erik gibi antioksidan bakımından zengin olan düşük yağlı, kolesterolü az olan meyveler vücuda olduğu kadar da karaciğere de oldukça faydalı besin ürünlerini barındırmaktadır. Bu meyveler aynı zamanda vücuda karşı koruma yaparken tehlike toksinlerini de temizler.
Tahıllar; buğday ekmeği, kepek, yulaf gibi tam tahıllı gıdalar vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olduğu için bol bol yenmelidir.
Protein; protein karaciğeri yoracağından günlük az bir doz veya az yağlı yoğurt, peynir, bezelye, ıspanak, soya fasulyesi gibi ihtiyaçlarınızı alternatif kaynaklardan alabilirsiniz.
Lif; lifli besinler yemek esnasında alınan yağları kolay sindirmesinin yanında dişlere de oldukça faydalıdır.
Karaciğer Hastalıklarında Alınması Gereken Önlemler Nelerdir ?
- Egzersize ara vermeden her gün düzenli olarak spor yapılmalıdır.
- Bahsettiğimiz besin gıdalarından kullanarak doğal, iyi ve güzel bir biçimde beslenmeye dikkat etmeliyiz.
- Yağ oranı düşük ürünler tercih noktası olmalıdır.
- Mineral ve vitamin bakımından zengin meyvelerin yanında sebzelere da ağırlık verilmesi vücudun işlevselliği bakımından sağlıklı olacaktır.
- Sigara, alkol ve benzeri kötü alışkanlıklar bırakılmalıdır.
- Her koşulda düzenli olarak beslenilmelidir.
- Yüksek oranda A vitamini olan ürünleri tercih etmemeliyiz. A vitaminin normal zamanda karaciğere bir zararı yoktur fakat fazla alındığında vücutta tahribata yol açabilmektedir.