şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

Diyetisyen ya da diğer adıyla beslenme uzmanı, insanların dengeli, sağlıklı ve yeterli bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanmasını sağlayan meslek elemanı olarak bilinir. Ancak diyetisyen işleri aynı zamanda yiyeceklerin sağlığa en uygun şekilde pişirilip sunulması ve var olan tüm besin kaynaklarının sağlık ve ekonomi kurallarına uygun olarak kullanılmasıdır. Hamidiye Diyetisyen, sınırlandırılmış bir alanda değil pek çok alanda çeşitli hizmetler vermektedir.

Hamidiye Diyetisyen görevlerine bakıldığında en önemlilerinden biri yiyeceklerin özelliklerinin bilinmesi ve en doğru şekilde tüketilmesi olduğunu görebiliriz. Bu yazımızda da yaşamımızda önemli bir yeri olan domates yiyeceğinin özelliklerine ve doğru tüketimine değineceğiz. Domates, kansere karşı koruyucu özelliği yüksek olan bir yiyecektir. Domates ve domates ürünleri likopenin en çok bulunduğu besinlerdir. Bu sebeple domates tüketimi likopen ihtiyacını karşılamak için oldukça önemlidir. Domates hakkında bilinmesi gereken çok önemli bir diğer nokta ise domatesin işlem gördükçe besin değerinin artmasıdır. Bunun sebebi ise domatesin içerdiği yoğun miktardaki likopendir. Kanserden koruyucu özelliğiyle bilinen likopen, çeşitli işlemlerden geçtikçe daha çok aktif hale gelmektedir. Bu sayede de kansere karşı her aşamada çok daha güçlü bir şekilde koruyucu etki göstermektedir. Likopenin etkisini daha çok göstermesi için bilinmesi gereken diğer noktalardan bir diğeri ise kaynayan bir domatesin altını kapattıktan sonra üzerine natürel sızma zeytinyağı eklemektir. Zeytinyağı, domatesteki likopenin kana geçiş miktarını artıracağından dolayı daha etkili bir koruma sağlayacaktır.  

Domatesleri alternatif olarak tüketmenin yollarından biri de konserveler hazırlamaktır. Bunun için öncelikle domateslerin iyice yıkanıp soyulması gerekmektedir. Arkasından doğranmalıdır ve iyice blenderden geçirilmelidir. Daha sonra ocağa koyulmalı ve çok az miktarda tuz eklenmelidir. Mümkün olduğunca koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edilmesi gerekir. Domatesler kaynadıktan sonra sıcağı ile bekletilmeden cam kavanozlara aktarılmalıdır. Kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Bu işlemden sonra yaz ve kış boyunca kullanabilecek, kanserden koruyucu el yapımı ilaç, tamamen doğal yani koruyucu içermeyen çok az tuzlu domates konserveleri hazır demektir. Diyetisyen ya da diğer adıyla beslenme uzmanının önerisi olan doğal konserveyle kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)