Baharatların tarihi çok eskilere dayanır. Baharat eski zamanlarda sadece zengin insanların soflarında vardı. Zenginlik göstergesi olarak görülen baharat, “Baharat Yolu” diye anılan kendisine özel bir ticaret yolunda piyasaya girmekteydi. Artık sofralarda yerini tamamen sağlamlaştıran baharatların kullanım alanları ise çok çeşitlidir. Her çeşit yemekte, tatlılarda, çaylarda, kahvelerde… Baharatların sağlığa ise pek çok faydası vardır. Birçok antioksidanı içeren baharatlar, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağladığı bilinmektedir.
Kırmızı Biber: Bağışıklık sistemine faydasının yanı sıra doğal bir ağrı azaltıcıdır. Yüksek antioksidan kapasitesi ve temel maddesi olan kapsaisin sayesinde anti-tümör etkisi vardır. Kırmızı biberin kan kolesterolünü düşürücü etkisi de vardır.
Biberiye: Yağ metabolizması üzerinde olumludur, vücudu ısıtır ve dolaşımı canlandırır.
Kekik: Kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu gibi kekik suyu olarak tüketildiğinde ise yağ metabolizmasına etki eder. Canlandırıcı, damar açıcı özellikleri vardır.
Zencefil: İştahı kontrol altına alarak zayıflamada etkili olduğu bilinmektedir. Taze zencefili tüketmek için; dilimleyerek çaya koymak, ezerek çorba ya da yoğurda katmak aşırı yeme isteğinin önüne geçer.
Tarçın: Tatlı isteğini azaltır, tokluk verir ve kokusuyla iyi hissettirir. Kilo vermedeki etkisi kan şekerini düşürebilme yeteneğinden kaynaklanır. Kandaki kötü huylu kolesterolü azaltır. Metabolizma hızını arttırmasıyla tarçın, kandaki insülin düzeyini dengeler.
Nane: Sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Bulantılara iyi gelen nanenin, limon ile kaynatılıp içilmesi tavsiye edilmektedir. Antimikrobiyal etki gösterir.
Zerdeçal: İçerdiği curcumin sayesinde iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı çok faydalıdır. Curcuminin cilt hastalıkları, mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı korucu etkisi vardır.
Kimyon: Sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır ve içeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği ile kanserden koruyucu niteliktedir.
Karabiber: Sindirimi kolaylaştırır, antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Gaz oluşumunu azaltır ve terlemeyi artırır. Aynı zamanda diüretik etkisi de mevcuttur.
Karanfil: Toksin atmaya yardımcı olur. Diş rahatsızlıklarında etkilidir.
Tere Tohumu: Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Tiroidi tembel olan kişilerde verimli çalışmasına yardımcıdır.