şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

Reflü ve Beslenme : Mide içeriğinin geriye doğru gelmesi kısaca reflüyü ifade eder. Aslında hepimizde her gün olan bir olaydır bu. Yemek yediğimizde ağzımızda gıdaları çiğneriz ve yutarız. Gıda parçası kristaltik hareket olarak da tanımlanan dalga benzeri bir hareketle yemek borusundan aşağı iner ve mideye girer. Mideye girdiğinde asit, az miktarda safra ve pankreas sıvısı ile karışır. Ve sindirim başlar.

Yemekten sonra mide içi basıncının artmasıyla birlikte küçük miktarlarda içerik yemek borusundan  içeri kaçabilir.  Bu içerik normal şartlarda bize zarar vermez. Çünkü midenin iç duvarının buna karşı bir savunması vardır. Ancak eğer bu içerik geri kaçarsa yani reflü oluşursa yemek borusunun iki duvarında ve daha da yukarı çıkarsa yutakta, ses tellerinde ve hatta sinüsler ve akciğerlerde de hasara yol açar. Reflü yakınmalarının birbirinden çok farklı olabilmesi ve birçok hastalıkla karıştırılmasının nedeni budur.

Reflü Belirtileri

*Tipik bulgular: Klasik standart şikayetler; yanma, ekşime, ağıza acı sıvı gelmesi hatta gıda artıklarının geri gelmesi.

*Atipik bulgular: Bunlar genelde yanma ekşime hissetmeyen hastalardır. Genelde tüm bulgular göğsün üst tarafıyla yani boğaz ve burun sistemiyle ilgilidir. Gıcık öksürüğü, ses kısıklığı, ağız kokusu gibi.

Reflü ve beslenmenin reflü tedavisindeki önemi nedir peki. Doğru beslenme 1 numaralı can simididir. Diyetisyen Işın Sayın bu konuda danışanlarına seçtiği yöntemlerle yeme alışkanlıklarından kurtararak sağlıklı bir yaşama adım atmalarına yardımcı oluyor.

Peki Diyetisyen Işın Sayın  ne öneriyor?

*Akşam 7 den sonra yemek yemeyin;
*Yağlı yiyeceklerden uzak durun;
*Kızartmalarla  vedalaşın,
*Çay, kahve, asitli içecekler,  sigara ve alkollü içecekler tüketiminize dikkat edin,
*Yağlı etleri hayatınızdan çıkarın,
*Ve çikolatardan uzak durun; bunlar öne çıkanlar.

Reflü hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bir diyetisyene başvurarak bu konuda programlı bir şekilde beslenmesi, bol salçalı, bol domatesli, midede asit miktarını artıracak besinler; turşular, zeytinler, çok tuzlu, çok baharatlı yiyecekleri tüketmemeleri gerekiyor. Bu kişilerin diyetlerinde muhakkak yasakları olması gerekiyor. Ayrıca et sulu yemeklere, vücuda gaz yapabilecek  soğan, sarımsak, kuru baklagil; sebzelerde taze fasulye, lahana, karnabahar gibi besinleri  çok dikkatli yemeleri gerekiyor. Muhakkak midede sindirim problemi oluşturmayacak, mide salgısını artırmayacak içecekler içmeleri gerekiyor.

Unutmayın reflü; uzun dönemde ciddi komplikasyonları olan kronik bir hastalıktır. Uzmanınız Işın Sayın’a ilk muayenenizi ücretsiz olabilir ve bu konuda size uygun bir diyet listesi talep edebilirsiniz.

İlgili Kelimeler: , , , , , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)