Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralara da bereket gelir. Sabahtan akşama kadar tutulan oruçlar, özenli ve bol çeşitli sofralarda açılır. Bu dönemde metabolizma yavaşladığı, beslenme alışkanlığında değişiklikler olduğu ve mideye iftar sofralarında çok yüklenildiği için kilo almak kaçınılmaz olur. Ancak Ramazan ayında diyet yaparak, fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerde olur. Ramazan ayında hedef kilo vermek değil, mevcut kiloyu korumak olmalıdır. Ramazan için beslenme önerileri yapan tüm sağlıklı beslenme uzmanları; vücudun ihtiyacı olan enerjiyi, vitamin ve mineralleri Ramazan ayında da almanın gerekliliğini dile getirir. Gün boyu aç kalmak vücudun enerjisini düşürür. Enerjisi düşen vücudunuzu zayıflamak için tamamen aç bıraktığınız zaman vücudunuzdaki yağlar değil, kaslar erimeye başlar. Ramazan ayında metabolizma hızı yavaşladığı için öğünlerde metabolizmayı hızlandıran yiyecekleri yemek gerekir. İftarda sindirim sisteminize aşırı yüklenmeden kaçınılmalıdır. Yemeklerde çeşitlilik fazla olacağı için tadımlık yemeye çalışın. Ekmek yerine geçen patates, pilav, makarna ve sarma gibi yiyecekleri yediğiniz zaman ekmek tüketiminden kaçının. Ancak ekmek yemiyorum diye düşünerek, yemekleri de düzensiz olarak tüketmeyin.
Sahurda kan şekerinizi olumsuz etkileyecek olan meşrubat, meyve, pekmez, reçel ve hamur işi tüketiminden kaçının. Oruç tutarken daha çok acıkmanız kaçınılmaz olur. Sahurda aşırı yağlı yiyeceklerden ve yemeklerden uzak durun. Kahvaltılıklarla sahurunuzu yapın. Sahurdan iftara kadar susuz kalacağınız için, bilinçli olarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su tüketimini de yapınız. İftar ve sahur sofralarında Ramazan ayında önerileri dikkate alınarak dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Her öğünde temel besin gruplarından vücudun ihtiyaç duyduğu kadar tüketilmelidir. Protein, kalsiyum, vitamin, mineral ve karbonhidratlardan vücudun enerjisi karşılanmalıdır. Eğer Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmezse, sindirim rahatsızlıkları, tansiyon hastalığı, kan şekeri düzensizlikleri, kolesterol seviyesinin yükselmesi ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Ramazan ayında öğün sayısının az olması sebebiyle gün içerisinde vücutta yorgunluk, dikkat dağınıklığı, kan şekerinin düşmesi ve uyku hali gözlenebilir. Bu yüzden sahur yemeği kesinlikle ihmal edilmemelidir. Yeterli sıvı tüketimi olmadığı zaman vücut susuz kalır. Ancak iftardan sahura kadar yeterli su vücuda depolandığı zaman gün içerisinde vücut ihtiyacı olan suyu karşılamaktadır.
Oruç tutarken kilo vermeye odaklanmayın, oruç ibadetinize odaklanın. Mevcut olan kilonuzu korumaya ve metabolizma hızınızı yavaşlatmamak için sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Ramazan için beslenme önerileri ile kilonuzu koruyun. Kilo almanıza sebep olacak olan tatlıları olabildiğince az tüketin. Ramazan ayında vücudun kan şekeri düştüğü için tatlı yeme ihtiyacı hissedilir. Bu yüzden güllaç gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durmak gerekir. İftardan sahura kadar sürekli bir şeyler yemek yerine su tüketimine önem verin. Karaciğer ve böbreklerinizin sağlığını koruyun. İftardan sonra 30-40 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz. Oruçken hareketsiz kalan vücudunuzun egzersiz ihtiyacını karşılamış olursunuz.