Ramazan boyunca oruç tutan insanın öğün sayısı ve beslenme alışkanlığı değişiyor. Buna sıcak havalarda eklendiği zaman beslenmenin önemi daha da artıyor. Bu sebeple Ramazan’da ne yemeli, ne içilmeli, gibi sorular gittikçe artıyor. Bu konuda görüş ve düşüncelerine başvurulan Uzman diyetisyen Işın Sayın konu hakkındaki görüşlerini şu şekilde özetliyor:
”Ramazan’da özellikle iftarda sindirim sistemini temizlemek ve tokluk hissi adına bol miktarda mutlaka suyla başlanmalıdır. Hurma ve zeytin en sevilen iftarlıklardan iki taneyi geçmemek şartıyla yenmelidir. Çorbalarda ise beyaz un içeren şehriye, erişte ve pirinç içeren seçeneklerden uzak kalarak, sebzeli, bakliyat çorbaları veya yoğurtlu tavuk çorbaları hazırlanabilir. Çorbanın hemen arkasından 2 kaşık yoğurt çok önemlidir. Tokluk verir, hem de kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Daha sonra en çok istenen yapılabiliyorsa 20-30 dakika kadar beklemektir. Bu süreyi mutlaka geçirmeye gayret edilirse büyük faydası olur.
Ramazan ayında tuzun ve beyaz unun azaltılmasının en zorunlu olduğu dönemdir. Çünkü sağlıklı insanda bile sıcaklar nedeniyle bu riskler artmaktadır. Öğün sayısının da kısıtlanması yemek yenilen sürenin kısıtlanması ile risklerimiz artmaktadır. İftarda 20-30 dakika geçtikten sonra sayacağım yiyecekler tüketilirse daha sağlıklı öğün olacaktır. Öncelikle önümüze kocaman bir salata hazırlamak, koymak gerekiyor. Çok yavaş ve uzun süre çiğnedikten sonra salatayı bitirmeliyiz. Daha sonra yoğurdumuzu alıp yiyoruz.
Ana yemekte ise çavdarlı ya da kepekli pide tüketilmesi çok önemlidir. Bu pidelerle birlikte yemeğin tanelerini yiyebilirsiniz. Izgaralar eğer biraz yağlı görünüyorsa üzerlerine biraz peçete bastırarak yağı alınmalıdır. Izgaralarda beyaz etin mutlaka çıkarılması gerekir. Tavuk yiyorsak da derisi mutlaka ayrılmalıdır.
Böyle bir iftar yemeğini yedikten sonra biraz bekleyin. Çay için, kahve için. Çünkü gün boyu çok fazla vitamin mineral alma şansı yok. Ama çay kahve çok içtiğiniz zaman yemeğin üzerine hemen aldığımız zaman idrarla bu vitamin ve minerallerin atılması söz konusu. Çok açık olmak şartıyla bir veya üç bardak çay içilebilir. Ama yemek arasından bir saat sonra içilmesi çok faydalıdır. Meyveli ya da sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Tadımlık olması şartıyla.”
İlgili Kelimeler: iftarda neler yemeliyiz, oruçluyken nasıl beslenmeliyiz, ramazan ayında neler tüketmeliyiz, sahurda neler yemeliyiz
Popüler Yazılar
- Hakkımızda Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan gö... devamı →
- Şişli Diyetisyen Sanırım çoğumuz fazla kilolarımız ve yağ... devamı →
- Sağlıklı Zayıflama Sağlıklı zayıflama yöntemleri ile sadece... devamı →
- Takipli Online Diyet Neden Takipli Online Diyet Seçmeliyiz? ... devamı →
- Misyonumuz Uzman Diyetisyen Işın Sayın 1999 yılınd... devamı →
İstanbul Şişli Diyetisyen
Uzman Diyetisyen Işın Sayın ile yapılacak olan sağlık taraması sonucunda verilen diyete uyularak bireyler artık hem vücut kitle indeksine uygun olarak fazla yağlarından kurtulmuş hemde sağlıklı beslenmenin kapılarını aralamış olacaktır. Herkesin şikayetçi olduğu diyet sonrası tekrar kilo alma sorunu da ortadan kaldırarak dilediğinizi tüketerek formda kalmanın sıralarını paylaşıyoruz. Uygulanan diyet programlarımız da bireye hiçbir şekilde yeme yasağı uygulamadan keyifle kilo vermesini sağlıyoruz.