şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

okul çocuklarında beslenme

Okul çağı çocuklarında beslenme ; ruhsal, zihinsel, bedensel sağlıktan bağımsız düşünülemez. Dengeli bir beslenme ve kan glukoz (kan şekeri) grafiği; çocuğunuzun ruhsal toleransı, olaylara tepkisi, ergenlik dönemini nasıl atlatacağı ile ilişkilidir. Gelişmekte olan zihnin, günlük besin ihtiyaçlarının zihinsel performansa katkısı tartışma götürmez bir konudur. Hızlı gelişme ve büyüme sebebi ile geniş çeşitlilikte sebze ve meyveye daha çok ihtiyaç duyulur. Bu dönemde; sebze ve meyve yeme alışkanlığı kazanılırsa hayat boyu sürebilir. Yapılan araştırmalarda yetersiz ve düzensiz beslenen çocukların okul başarısında, algı düzeyinde azalma ve davranış bozuklukları yaşadığı ortaya çıkmıştır.

Ebeveynlerin sohbet ortamında besinlerin sağlığa etkilerini anlatmalı ve çocuklarıyla gıda alışverişi yapmaları daha eğitici olacaktır. Şekerli gıdaların dişlere, iç organlara, diyabete etkisi, cipslerin içindeki tuzların böbrek ve sinir sistemi hastalıklarına yol açması vb. detayları konuşmaları isabetli olacaktır. Bir takım riskli gıdaları satın almak yerine güvenli alternatiflerini ev ortamında hazırlayabilirler. Bu noktada konu ile ilgili uzman tavsiyeleri çocuklarda hastalık gelişimini önleme adına önemli katkı sağlamaktadır.

Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltıda sağlıklı beslenen çocuğun okul başarısı da önemli biçimde olumlu etkilenir. Beynin ihtiyaç duyduğu, vitamin,mineral ve amino asitler, ders esnasında beyne taşınır ve görevlerini yaparlar, algı ve dikkat düzeyi (kahvaltı yapılmayan bir güne göre) artar. İyi bir kahvaltı, çocukların daha aktif bir zihinsel fonksiyona sahip olmalarını sağlar.

Beslenmenin yanı sıra, sportif faaliyetler de çok önemlidir. Beyne ulaşan oksijen miktarını artırır. Enerjisini spora da kanalize edebilen çocuklar; sosyal, zihinsel ve fiziksel yönden daha sağlıklı olacaktır.

diyetisyen iletişim

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olabilmeleri için, her gün tüm besin gruplarından (süt, et , yağ, meyve, sebze ve baklagiller) yeterli ve dengeli biçimde tüketmelerinin sağlanmasında yarar vardır. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimleri için günde 2 bardak süt ya da yoğurt ile birlikte günde 1 parça peynir tüketmesi gerekir. Çocuklarınızın mutlaka günde 3 ceviz, 2 tatlı kaşığı natürel sızma çiğ zeytinyağı ve haftada 2 kez fırında/ızgarada balık tüketmesi, omega yağ asitleri sayesinde zihinsel gelişimini destekler. Şeker, çikolata ve şekerli tatlılar ve besinler yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli. Şeker sadece obezite ve diş çürüklerine değil, insulin direnci, reaktif hipoglisemi ve diyabete hatta diyabetle gelişen hastalıkara yol açmaktadır. Karaciğer yağlanması da (hepatosteatoz) bunlardan biridir ki; böyle bir durumda çoğu kez tedavi amaçlı herhangi bir ilaç tedavisi bile uygulanamaz.

Cips, kola gibi paketli çok miktarda katkı maddesi içeren ambalajlı ürünlerin, fast food ve hazır yiyeceklerin tüketiminin artmasıyla obezite ve beraberinde gelişen hastalıklar dünyanın bir çok yerinde yaygınlaşmıştır. Çocukların okul kantinlerinde yedikleri besinlerin hijyeni ve aldıkları ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihine bakılması çok önemlidir. Ambalajlı besinlerde gözle görülmeyen bakteri, küf ve mayaların oluşumunu önlemek üzere, koruyucular, antibiyotikler vb. eklenmektedir. Bunlar vücudun koruyucu kalkanı olan probiyotik bakterilerimize de zarar vermektedir. Okula mümkün oldukça evden yapılan yiyeceklerin götürülmesi çok daha sağlıklıdır.

Sizin çocuğunuz da gece ders çalışırken atıştırma huyu geliştirmiş olabilir. Dert değil. Bedenine ne yaptığını onlara insan anatomisi üzerinde detaylı anlattığımızda bilinçlenerek yeme davranışlarını kontrol etmektedirler. Gece yediklerini ilk anda güvenli atıştırmalıklarla ikame ederek, günlük kalori alımını da kontrol altında tutarak; sağlıklı kilo vermeleri başarılmaktadır. Adım adım yapılan değişikliklerle ders çalışırken veya gece yeme/atıştırma sendromunu aşmak mümkündür.

Daha detaylı bilgi için beslenme ve diyet uzmanlarına mutlaka başvurulmasında fayda vardır. Profesyonel yardım sayesinde; çocuğunuzun genel sağlık durumuna göre, rahat uygulayabileceği, yarı esnek, fakat güvenli bir diyet  planı ile çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarında olumlu yönde büyük değişim sağlanır.

İlgili Kelimeler: , , , , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)