şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

Kilo vermek için en önemli etken metabolizma hızının yavaşlamamasıdır. Metabolizma hızının yavaşlamasına yol açan nedenler ise; hareketsiz yaşam, aşırı stres, tiroit bezlerinin düzensiz çalışması gibi faktörlerdir. Metabolizma hızı yavaş olan kişilerde günlük yaşamlarında çok fazla hareket edememeleri ve yanlış beslenmeden dolayı daha fazla kilo alma sorunu yaşamalarıdır. Metabolizma hızlandırma yöntemleri değişkenlik gösterir ve metabolizma hızı kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir ve metabolizma hızını belirleyen en önemli etken vücut kas dokusu yapısıdır. Kas kitlesinin oranı arttıkça metabolizma hızı da artmaktadır. Sporcuların kas kitlesi daha fazla olduğu için metabolizma hızları da daha fazladır. Cinsiyet de metabolizma hızını etkiler. Yani erkekler dinlenirken bile kadınlara göre daha fazla kalori harcarlar. Aynı şekilde vücut yüzeyi ile metabolizma hızı da doğru orantılıdır. Yani vücut yüzeyi genişledikçe o vücudun enerji ihtiyacı da artar. Buna göre aşırı kilolu bir insanın normal kilolu bir insana göre metabolizması daha hızlı faaliyet gösterir.

Kilo vermek isteyen kişilerin, zayıflama tedavisinde kişinin yemek yeme durumu metabolizma hızına göre seçilir. Kişinin zayıflaması için metabolizma hızı dikkate alınmazsa ve buna göre düşük bir beslenme programı hazırlanırsa, vücut yağ dokusunu kaybetmez. Fakat bunun yerine kas dokusunu kaybeder. Metabolizma hızı yavaşlar ve kişi tekrardan aşırı kilo almaya başlar. İnsanlarda özellikle 40 yaşından itibaren metabolizma hızı düşmeye başlar. Yaşımızı, cinsiyetimizi ve genetiğimizi değiştiremeyiz ama metabolizmamızı hızlandırmak için bazı yolları vardır. Bunlar nelerdir bir bakalım;

Düzenli uyku çok önemlidir ve vücut kendini uykuda yeniler.

Metabolizmayı hızlandırmanın yöntemleri arasında yer alan sporu düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirin. Metabolizma hızını artırmak için kasların da çalışması gerekir.

Su tüketimine dikkat edin. Gazlı içecekler yerine su için. Günde 2 veya 2,5 litreye yakın su içmek çok faydalıdır.

Her gün az az ama sık sık yemek metabolizma hızını artırır ve metabolizmayı hızlandıran yiyecekler protein grubudur. Hiç karbonhidrat almamak da son derece yanlıştır ve hızlı kilo verseniz bile başka hastalıklara yakalanma riskiniz artabilir. Günlük en az 100 gr yoğurt yüksek kalsiyum içerdiği için metabolizma hızını artırır. Sebzelerde ise lif oranı yüksek olan taze sebzeleri tüketmek çok faydalıdır. Taze meyveler, kuru baklagiller ve tam tahıllı ürünleri de düzenli tüketmek çok önemlidir.

Metobalizma hızlandırmak için bitki çaylarının nimetlerinden de yararlanabiliriz. Bitki çaylarından yeşil çay tüketmek yağ yakmaya ve metabolizma hızını artırmaya yarar. Kafein içeren kahve ve çay metabolizmayı çalıştırır. Yalnız fazla tüketilirse, çarpıntı ve uykusuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)