Kemikler vücudun iskeletini oluşturan dinamik yapılardan meydana gelmektedir. Hayatımız boyunca kemiklerimiz bir takım evrelerden geçmektedir. Büyüme, gelişme ve yıkılma.
Kemik hastalıkları için düzenli, dengeli ve yeterli olarak bir beslenme şekli hazırlarsanız kemik ve eklem hastalıkları riskini olabildiğince aza indirgemiş olursunuz.
Yaşamınız boyunca osteoporoz, romatoid artirit, gut hastalığı, osteoartrit , kemik tümörleri, raşitizm, polisitemi, romatizma, paget hastalığı, sırt ağrısı, lumbago ve disk fıtığı, kürek kemiği – üst kol kemiği periartriti, artroz, ankilozan spondilit gibi bazı kemik ve eklem hastalıklarını yakalanma riski her zaman vardır ve bu hastalıklardan korunabilmek için kişiye özel beslenme programına ihtiyaç vardır.
Osteoporoz; kemik hücrelerinde zayıflama meydana gelmesi ile kemiklerde kırılmaların olmasına ortam hazırlayan hastalıktır. Hareketsizlik, kafein ve tuz tüketimi, gençken yeterince sağlanmayan kalsiyum, ileri derece zayıflık, kalsiyumun vücuttan uzaklaştıran ilaçların kullanımı gibi osteoporoza ortam hazırlayan faktörlerden sadece bir kaçıdır.
Bu hastalıktan kurtulmak için yeterli, dengeli beslenirken spor egzersizlerini de yerine getirmekte fayda vardır. Kemik oluşumu 30 yaşına kadar devam eder ve sonrasında kemikler kitlelerinde azalma ve kırılmalar meydana gelmektedir.
Her yaş aralığında yeterince vitamin ve mineral tüketilmelidir. Kalsiyum, yaşı ilerlemiş bayanlar, gebe ve emziren bayanlar için çok büyük önem taşımaktadır.
Kalsiyum için en doğru besin kaynakları süt ve süt ürünleridir. Aynı zamanda bunların dışında yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar, pekmez ve kuru baklagiller kalsiyum açısından oldukça zengindir ayrıca güneş ışınlarının faydası vardır. Bunun için en uygun şekilde ve doğru olarak bundan yararlanılmalıdır.
Kış günlerinde öğle vakitleri tercih edilmelidir ve yaz aylarında ise kuşluk ve ikindi vakitlerinde güneşlenmek en doğru karar olacaktır. Aşırı posa tüketiminden olabildiğince uzak durulmalıdır. Aşırı derece de protein ve fosfor kullanımından uzak durulmalıdır.
Çünkü aşırı derece alınan proteinin idrarla birlikte kalsiyumun vücuttan uzaklaştırmasından dolayı bu hastalık için çok büyük risk taşımaktadır.
Romatoid artrit; nedeni tam olarak açıklanamayan bu hastalık eklem bölgelerinde şişme, ağrı ve sertleşme gibi kısımlarda kendini göstermektedir.
Osteoartrit; eklem yaralanmalarında karşımıza çıkan ve genellikle obezite kişilerde karşılaşılmaktadır.
Gut; eklemlerde ve yumuşak dokularda aminoasit sonucu metabolizmada oluşan bozukluğa bağlı olarak bazı hastalık etkisi taşıyan maddelerin birikimi sonucu meydana gelmektedir.
Kemik ve eklem hastalıklarında beslenme her gün yeterli ve dengeli beslenerek ve bunun yanında egzersizlere dikkat edip spor yaparak ömür boyu sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.