Çağımızın en çok konuşulan ve en çok korkulan hastalıklarının başında kanser gelmektedir. Kansere yakalanma da genetik faktörlerin yanı sıra beslenme bozuklukları da etkendir. Yiyeceklerin içerisinde bulunan katkı maddeleri, genetiği değiştirilmiş besinler, yiyeceklerin hazırlanış biçimleri kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Sadece vücuda alınan besinler değil aşırı güneş ışığına maruz kalma, hava kirliliği, kimyasal maddeler ve bağışıklık sistemin zayıflaması da kansere yakalanmaya sebep olmaktadır. Bununla birlikte bazı besinler kansere yakalanma riskini arttırırken, bazı besinlerde kanserden korumaktadır. Bununla birlikte bazı besinler dozunda kullanıldığında kanserden korurken, vücuda ihtiyacından fazla alınması halinde de kansere davetiye çıkarmaktadır. Kansere yakalanma riskine karşı kanseri kovalayan öneriler ile tedbir almak gerekir.
Yapılan araştırmalar kanserin sadece yüzde 20’sinin kalıtsal olduğunu göstermektedir. Geriye kalan faktörlerden ise, korunmak mümkündür. Kanser yakalanma riskini azaltmak ve korunmak için kanseri kovalayan öneriler başlıca; Sağlıklı ve doğru beslenmektir. Yanlış beslenmeden kaynaklanan kanser oranı yüzde 35’tir. Bu yüzden yediklerinize dikkat ederek kanserden korunmak mümkün olur. Kızartmadan mümkün olduğunca uzak durun. Çünkü et, sebze ve hamur kızartmaları esnasında yağ yanar ve kanserojen bileşikler meydana gelir. Sebze ve etleri pişirirken yakmamaya özen gösterin. Genetiği değiştirilmiş gıdaları tüketmek kansere yakalanma oranını yükseltir. Omega yağ asitleri kansere karşı kalkan oluşturur. Omega yağ hücrelerinin bulunduğu besinler zeytin, zeytinyağı, ceviz, balık, fındık ve fıstıktır. Antioksidan özelliği bulunan besinler vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar ve kansere karşı korur. Flavanoidler açısından zengin olan yeşil çay, kakao ve yeşil kahveyi günlük tüketmeye özen gösterin. Mangalda et pişirirken, etin yağı mangal kömürünün üzerine düşer ve yanan yağ kanserojen maddeye dönüşür. Katkı maddelerinin bulunduğu ambalajlı ürünlerden olabildiğince uzak durun. Trans yağların kullanıldığı cipsleri yemekten kaçının. Özellikle çocuklarınızın cips yemesine müsaade etmeyin. Sarımsak ve soğanda bulunan kükürtlü bileşikler kansere karşı koruyucudur. Mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmeye çalışın. Türk mutfağında yemeklerde kullanılan salça da kansere karşı korucudur. Mevsim meyvelerini düzenli olarak tüketin. Sebze yemeklerini tüketmeye özen gösterin. Öğünlerinizde yoğurt ve salata tüketin. Özellikle kırmızı renkli ve mor renkli meyveler kanserden korur. Bağışıklık sistemini geliştirir. Kanser hücreleri şekerle beslenir. Bu yüzden şeker tüketimini sınırlandırmak gerekir.
Sağlıklı ve düzenli beslenmeyle kanserden korunmak mümkün olur. Bununla birlikte sigara ve alkol tüketiminden de kaçınmak gerekir. Sigara ve alkol kullanan insanların kansere yakalanma oranı daha fazladır. Kanseri kovalayan öneriler ile beslenmedeki hatalardan kaçınmanız mümkün olur. Sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişi şişmanlık tehlikesi ile karşı karşıya kalmaz. Vücudunun bağışıklık sistemi zayıflamaz ve kansere yakalanma riski azalır. Aşırı ve bilinçsiz ilaç kullanımından uzak durun. Kilolarınızdan kurtulmak için diyet yaparken, bağışıklık sisteminizin zayıflamamasına dikkat edin. Vücudunuzun günlük ihtiyaç duyduğu enerjiyi besinlerle sağlayın.