Bazı hastalıklar vardır ki beslenmeniz oldukça önemli hatta hayati risk taşımaktadır. Bunların başında da diyabet ve beslenme geliyor. Şeker hastaları için beslenme şekilleri ve beslenme tarzı oldukça önemlidir. Hem şekerinizi kontrol altına almak hem de aynı zamanda daha sağlıklı bir şekilde yaşamak için mutlaka doktor kontrolünde olmak ve sürekli olarak diyabet beslenmenize uygun olarak yemek yemeniz gerekir. İlk zamanlar sizlere zor gibi dursa da aslında yine sevdiğiniz lezzetlerde olduğunu göreceğiniz menüler karşınıza olacak.
Diyabet tedavisinin ilk olarak genel amacı sizin kan şekerinizi kontrol altına almak olacaktır. Bu sayede çok daha sağlıklı ve zinde şekilde yaşayabileceksiniz. Olası yanlış beslenmeler sizlerin hayat kalitesini düşürecek ve hem daha fazla ilaç kullanacak hem de doktorların kapısını sık sık çalmanıza neden olacaktır. Bu sebeple diyabet beslenmesine ağırlık vermeli ve artık bunu bir hayat tarzı edinmek üzere kendinizi şartlamalısınız. Peki diyabetlerde diyet nasıl oluyor. Diyabet hastası neler yemeli? Diyabet hastası neler yememeli? Sizler için diyabet ve beslenme hakkında merak edilen her şeyi araştırdık ve bu makalemizde sunmak istedik.
Diyabet hastalarının yiyeceği arasında aslında birçok farklı kategori var ama bunların ne kadar tüketildiği de çok önemlidir. Asla abartılmadan ve dengeli olarak yenmesinde fayda olacaktır. Doktorların önerdiği bir diğer teknik ise yediğiniz bir yemekten sonra yaklaşık 1.5 saat sonra kan şekerinizi ölçmeniz ve çıkan sonucu değerlendirmeniz olacaktır. Aşırı olması o yiyeceğin zaten size uygun olmaması anlamına gelmektedir. Muallakta kaldığınız yiyecekleri yediğinizde kan şekerinizi ölçerek fikir edinebilir ve eğer sizlere fayda sağlamıyorsa onu direk hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
Diyabet hastalarının yiyebileceği yiyecekler
- Balık haftada 2 kez tüketilebilir. Kırmızı ete göre daha düşük yağ olduğu için rahatlıkla yiyebilirsiniz.
- Lif bakımından zengin yiyecekler yemeye gayret ediniz. Sebzeler ve meyvelerde oldukça ideal yiyecekler olacaktır. Kabuklu bakliyatlar da nohut, bezelye, fasulye gibi bakliyatlar yenilebilir.
- Düşük yağ oranlarına sahip olan yoğurtlar, peynirler ve sütler tüketilebilir. Yağlı olan ürünlerden uzak durmaya gayret ediniz.
- Ekmek tüketimini oldukça sınırlamanız ve çok dikkatli tüketmeniz gerekecektir. Özellikle sabahları yediğiniz beyaz ekmek sizin kan şekerinizi olumsuz etkileyecektir. Çavdar ya da tam buğday ekmeği uygun olacaktır.
Diyabet hastalarının yememesi gerekenler
- Doymuş yağlar içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bunlar fazla yağlı peynir ve süt ürünleri, sosis ve salam gibi yiyeceklerdir.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durunuz çünkü çoğu trans yağ içermektedir.
- Kolesterolü dengede tutabilmek için hayvansal proteinler tüketmeli ama daha önce dediğimiz gibi hem dengeli hem de yağsız olarak tüketmelisiniz.
- Günlük tuz miktarını sınırlamalısınız. Bir çay kaşığından daha fazla tüketmemeye gayret ediniz.
Genel olarak diyabet ve beslenme hastaları için özel bir menü ile beslenme zorunluluğu yoktur ama az az fakat sık sık beslenmeye özen göstermelisiniz. İki öğün tek öğün yada sürekli atıştırmalık şeklinde değil. Özellikle her gün her besin gruplarından beslenmeye dikkat etmelisiniz. Yani bir hafta boyunca sebze ya da bir hafta boyunca et yemek size zarar vermeye başlayacak ve zaten kan şekerinizi hemen değiştirecektir.