Bol enzim (karbonhidratlar, organik asitler, aromatik maddeler ve tuzlar) içeren besinlerin hazmı ağızda tükürükle başlar, çiğneme sırasında enzimlerle karışır ve birazı ağızdaki kılcal damarlarla süzülür.Peki yemekleri niçin çok çiğnemeliyiz? Ağızda başlayan ağır karbonhidratların hazmı midede devam eder.Ağızda yemek analiz edilir ve beyne sinyal gönderilir.Beyin buna göre hazım için program hazırlar.Burada neden besinleri çok çiğnemeliyiz sorusu açıklık kazanıyor.Yemek iyi çiğnendiği taktirde beyin tahlili güzel yapar ve sindirim sistemini ona göre hazırlar.Çiğnenen yemeğin kokusu ve tadı ağızda dağıldıkça ve lokmalar kimus (mama) haline geldikçe beyinin işi daha da kolaylaşır. Bu da 15-40 arası çiğnemekle olur.
Hızlı yemek yiyen çok yemeğe mecburdur. Çünkü ‘leptin’ hormonu aldığımız ilk lokmadan 20 dakika sonra salgılanır ve ağızda her dişin dibinde bulunan akupunktur bölgeleri yardımıyla hazmı başlatmış olur. Hızlı yemek yendiğinde vücut besinlerdeki enerjiyi akupunktur noktalarına ulaştıramadığından besinlerin enerjisi kimyasal işlem sonucunda kullanır.İyi çiğnenmeyen besinler mideye geldiğinde mide bunu hazmedemez sadece çürütür ve bu çürüme bağırsakta da devam eder.Bağırsakta çürüyen besinler kandaki lökositleri(alyuvarları) çoğaltır.Bağışıklık sistemi bu durumda kendini yeniden programlar ve böylece her yemek bağışıklık sistemini sarsa sarsa vücudu felakete götürür.
Besinleri Çok Çiğnemenin Yararları:
*Lokmasını iyi çiğneyen insan yemeğn enerjini iyi kullandığından az çiğneyene göre, daha az yer.
*Yemeği hazmetmemiz kolaylaşır.
*Sindirim sistemi organlarımız mide, pankreas, bağırsak ve kararciğerin işi kolaylaşır.
*İnsülin ve çok daha az enzim harcanır.
*Bağırsak, karaciğer, mide, pankreas ve bağışıklık sistemi hastalıklarından; diyabet, tümör, kanser, sinir hastalıklarından, diş çürümelerinden korunmuş olur.
*Şişmanlık tarih olur.
Uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlılığı ile ruhsal ve sinirsel hastalıkların temelinde çiğnemenin çok önemli olduğu konusunda hemfikir olan pek çok uzman vardır. İyi çiğnenmemiş yemeği hazmetmek için çaba sarfeden vücut ;karaciğer, dalak ve kalbe ağır yük yükler.Bu organlar ise ruhsal dengeyi birebir etkileyen unsurlardır. Atalarımız ‘lokmayı küçük al ve iyi çiğne. Aksi taktirde deli olursun’ demişler ve yine doğru bir söz etmişler.
Hazımsızlık kan şekerini yükselttiği gibi tüm iç organlarımıza da zarar verir. Tüm sağlık problemlerimizden kurtulmak için sadece yemek yeme ve çiğneme alışkanlıklarını düzeltmek yeterli olacaktır.
Uzmanların besinleri çok çiğneme alışkanlığını kazanmak için tavsiyesi; 6 aya kadar bazen unutsakta devam etmemiz ve 2 yılın sonunda artık farkında olmadan besinleri çok çiğneyeceğimizi belirtiyorlar.o yüzden hadi sağlıklı günlere.
mutlu kalın..
İlgili Kelimeler: hızlı yemek yemek kilo aldırırmı, hızlı yemek yemenin zararları, lokmaları çok çiğnemek, yavaş yemek yemenin faydaları, yavaş yemek yiyerek zayıflama, yiyecekleri çok çiğnemek zayıflatırmı
Popüler Yazılar
- Hakkımızda Işın SAYIN, Yugoslavya ve Bulgaristan gö... devamı →
- Şişli Diyetisyen Sanırım çoğumuz fazla kilolarımız ve yağ... devamı →
- Sağlıklı Zayıflama Sağlıklı zayıflama yöntemleri ile sadece... devamı →
- Takipli Online Diyet Neden Takipli Online Diyet Seçmeliyiz? ... devamı →
- Misyonumuz Uzman Diyetisyen Işın Sayın 1999 yılınd... devamı →
İstanbul Şişli Diyetisyen
Uzman Diyetisyen Işın Sayın ile yapılacak olan sağlık taraması sonucunda verilen diyete uyularak bireyler artık hem vücut kitle indeksine uygun olarak fazla yağlarından kurtulmuş hemde sağlıklı beslenmenin kapılarını aralamış olacaktır. Herkesin şikayetçi olduğu diyet sonrası tekrar kilo alma sorunu da ortadan kaldırarak dilediğinizi tüketerek formda kalmanın sıralarını paylaşıyoruz. Uygulanan diyet programlarımız da bireye hiçbir şekilde yeme yasağı uygulamadan keyifle kilo vermesini sağlıyoruz.