şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

0 (212) 234 06 69

Birçok hastalığa davet çıkaran zararlı yiyecekler, öncelikle ağız ve diş sağlığını bozmakta ve türlü rahatsızlıklara yol açmaktadır. Özellikle aldığımız şekerli gıdalar, dişlerin daha çabuk çürümesine ve çağımızın yaygın hastalığı olan şeker hastalığına neden olmaktadır. Çocukların bir numaralı yiyecekleri şekerli gıdalar, onların küçük yaştan itibaren bağımlılık kazanmasına, zamanla diş çürüklerine ve çürüyen dişler de hastalanmalarına yol açmaktadır. Şekerli, asitli gıdalar diş üzerine yapışan ve kolay temizlenemeyen maddelerdir. Bu maddelerin önüne geçilmezse dişlerin çürümesi hareket kazanır ve sadece dişlere değil tüm vücuda hastalık yayabilir. Diş çürükleri şeker, tansiyon, kalp-damar hastalıklarına yol açtığı için ağız ve diş sağlığına çok önem verilmeli ve bilinçsiz tüketim azaltılmalıdır. Hazır meyve suları, kola gibi asitli ürünler, çikolata, bisküvi ve daha birçok hazır gıdalardan uzak durulmalı, bunların yerine şekerinizi dengeleyecek meyveler ve sebzeler, ara öğünlerde tüketilmelidir. Böylelikle doğal meyvelerden aldığınız şeker, kana daha yavaş karışacak, dişlerde de ciddi hasarlara yol açmayacaktır. Diş çürümesine önlem almak için hazır gıda tüketimi azaltıldığı gibi, öğünler de azaltılmalıdır. Çünkü yemek yedikten sonra tükürük salgımız artmakta ve kendi asit salgısı ile ağız ve dişlerimizi temizlemektedir. Bu yönden sürekli bir şey yememek, ağız temizliğine öncelik vermek gerekir. Günümüzde çok fazla tüketilen şekerli gıdalar ise yendiği zaman ağza yapıştığı için dişlere zarar vermekte ve tükürükler tarafından temizlemek çok zor hale gelmektedir. Şekerli gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Dişlere zarar veren bir diğer ürün ise nişastalı yiyeceklerdir. Beyaz ekmek, pasta, kurabiye, pirinç, patates gibi içinde nişastayı bol bulunduran besinler, ağızdaki bakterileri arttırmakta ve dişlere zarar vermektedir. Kahve ve çay tiryakilerinin dişlerine zarar gelmemesi için önerilecek en basit tavsiye, onları şeker kullanmadan tüketmelidirler. Diş minelerinin çatlamasına ve dişlerin çürümesine neden olan bir diğer unsur, sert yiyeceklerin diş yoluyla kırılıp tüketilmesidir. Fındık, mısır, buz gibi besinlerin yenmesine özellikle dikkat edilmelidir. Günden güne artan diş rahatsızlıklarıyla, ağız ve diş sağlığı önem kazanmakta ve insanlar bilinçlenmektedir. Ağız ve diş sağlığını korumak için önerilerde bulunduğumuzda; ağız içi asit seviyesini dengelemek için portakal, mandalina, greyfurt gibi asit içeriği yüksek olan meyveler, ağız içindeki faydalı bakterileri arttırmak için süt, peynir gibi kalsiyum değeri yüksek besinler tüketilmelidir.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)