şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

0 (212) 234 06 69
vitaminler ve faydaları

İnsan bedeninin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için büyük öneme sahip organik bileşikler olan vitaminler ve faydaları son dönemlerde başta uzmanlar olmak üzere herkesin ilgi odağı olmaya başladı. Sağlıklı bir yaşam için de vitaminleri mutlaka bilinçli kullanmamız gerekir.
Vitaminler, insan vücudunda üretilmediği için sıklıkla alınması gerekir. İnsan bedeninin 13 farklı vitamine ihtiyacı vardır. Bunun için de günlük olarak alınması gereken vitaminler vardır. Örneğin, yetişkin bir insan ortalama olarak günlük 10 miligram’a kadar vitamin almalı. Fakat C vitamini kullanımı bunlardan farklıdır. C vitamini, 70 miligram olarak alınmalıdır. Eğer bir kişi sigara kullanıyorsa C vitamini kullanımını 100 miligram’a çıkarmalıdır.
Vitaminleri, suda eriyen ve yağda eriyen şeklinde iki gruba ayırmamız mümkündür.
Suda Eriyen Vitaminler, C ve B gurubu vitaminleridir. Bu vitaminler günlük alınması gerekir.
Yağda Eriyen Vitaminler, A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler vücutta depolanır ve İhtiyaç halinde vücut, bu vitaminleri kullanır. Bu vitaminler vücutta depolandıkları için aşırı miktarda alınmaması gerekir. Aşırı miktarda alındığı takdirde de birtakım yan etkilere sebep olabilir.

A vitamini: Ispanak, havuç, portakal, kayısı, maydanoz, erik ve domates gibi gıdalarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini, göz sağlığını koruma konusunda gereklidir. Görme bozukluklarını önleyici bir etkiye sahiptir. Tırnak, cilt ve saçların sağlıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda dişlerin ve kemiklerin korunması için de gereklidir. Enfeksiyonlara karşı da direnci artırır.

B vitamini: Vücudumuzda depo edilemeyen bu vitamin suda erime özelliğine sahiptir. Bu sebeple günlük düzenli olarak alınması gerekir. Yağların hazmedilmesini kolaylaştırarak ishal oluşumuna engel olur. Cildin parlak ve canlı olmasında etkendir. Tırnak kırılmalarının önlenmesinde büyük öneme sahiptir. B vitamini eksik alınması durumunda kabızlık, yorgunluk, sinir iltihapları, iştahsızlık, bağırsak bozukluğu, gelişme geriliği görülür. Balık, et, süt, yumurta sarısı, maya, kuru baklagiller, ıspanak, bezelye, kuru kayısı ve yağsız peynirde bol miktarda bulunur.

Bilinçli ve sağlıklı bir insan mutlaka vitaminler ve faydaları hakkında bilgi sahibi olduğunu söylemeye gerek yoktur. Sizler bu konularda kendinizi yetersiz buluyorsanız mutlaka uzmanlardan destek almadan bu işe girişmeyin.

C vitamini: Kavun, karpuz, narenciye, havuç, bezelye, brokoli, yeşilbiber ve maydanoz gibi bitkilerde bulunmaktadır. C vitamini insan vücudunu enfeksiyona karşı korur. Kanser hastalıklarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Yara ve yanıkların iyileşmesinde etkilidir. Kan yapımı için gerekli olan folik asit ve demirin kana geçmesini kolaylaştırır. Böylece kansızlığı önler. Soğuk algınlığı gibi hastalıkları önlemekte C vitamini birebirdir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu ilaçlarının etkinliğini arttırmaktadır. C vitamini eksik alındığında diş eti kanaması ve grip gibi hastalıklara yol açar.

D vitamini: Balık, tereyağı, et, sebzeler ve güneşte bulunur. D vitamini kalsiyum ihtiyacını karşılar. Kemik ve diş sağlığımız için büyük öneme sahiptir. D vitamini eksik alındığında kemik ve kaslarımız güçsüzleşir. D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı koruyucu etkiye sahiptir. D vitamini, suda erimediği için idrar yoluyla dışarı atılamaz. Fazla alındığı takdirde yumuşak dokularda ve eklemlerde ciddi kireçlenmeye sebep olur. Bu yüzden fazla alınması sakıncalıdır.

E vitamini: Günlük yiyeceklerde bolca bulunduğundan insanların yeterli miktarda bulabildiği bir vitamindir. Damarları güçlendirir. Alzheimer hastalığını iyileştirme özelliğine sahiptir. Antioksidan özelliğiyle birlikte hücrelerin yenilenmesini ve daha uzun yaşamasını sağlar. E vitamini soya fasulyesi, kereviz, ıspanak, arısütü, ceviz ve lahana gibi bitkilerde bulunur.

K vitamini: K vitamini karaciğerde kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol üstlenir. Ayrıca kemik kırıklarının iyileşmesi konusunda da büyük öneme sahiptir. Yumurta, kırmızı et, peynir, şeftali, muz, karaciğer, inek sütü, biber, çilek ve kabak gibi besinlerde bulunmaktadır.

İlgili Kelimeler: , , , , , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)