şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

0 (212) 234 06 69
beslenme ve kanser

KANSER HASTALARI İÇİN EN DOĞRU BESLENME
Kanser günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olmasıyla tanınır fakat artık tedavisi de bir o kadar basit ve beslenmeye dayalı yöntemleriyle kolayca atlatılabilmektedir. Çok yakın kanser hastası bir tanıdığı olarak, öncelikle yanlış anlaşılmamak adına uzmanların kesinlikle dışlanarak sadece beslenme ile hastalığı yenmeye çalışmanın doğru olmadığını da belirtmek isterim. Fakat her hastalıkta olduğu gibi uzman yardımları, gerekli tedavinin sürdürülmesinin yanı sıra, kişinin beslenmesine de dikkat etmesinin çok önemli olduğunu vurgulamak amacındayım. Tabii beslenmenin yanında sigara içilmemesi de bu hastalığın olabildiğince kısa sürede atlatılmasında ve hatta önlenmesinde sağlıklı bir davranış olacaktır. Şöyle ki araştırmalarımızın bir sonucu olarak bu hastalığa karşı savaşacak besin değerlerimizi sizlerle paylaşmak isterim.

MEYVELER;

İçerisinde kuersetin denilen birçok bitkinin kabuğunda bulunan kimyasal pigmentler barındıran elma, kansere karşı en güzel beslenmedir. Hem önlem amacıyla hem de tedavi aşamasında bu meyve, hastalar için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Elmanın yanı sıra hem kurusu hem de tazesiyle son yıllarda yapılan çalışmalarda hastalıklar üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir diğer meyve olan üzüm ve yaklaşık etkiye sahip nar da, uzmanlar tarafından çekirdekleriyle iyice çiğnenerek beraber tüketilmesi öneriliyor. Özellikle yapılan deneylerde, kanser hastası deneklere verilen nar suyundan sonra, deneklerin vücudundaki kanser hücrelerinin %30 oranında azaldığı görülmüştür.  Doğamızın bize verdiği binlerce çeşit yararlı besinler varken kanser ve daha birçok hastalıkla baş etmek, doğru beslenmeyle çok daha kolay ve zahmetsizdir. Çünkü artık doğru beslenmek için ciddi paralar harcamaya, uzun araştırmalara yada çok derin yiyecekler aramaya gerek olduğunu sanmıyorum. Mesela günlük hayatta bile kolayca karşımıza çıkabilen fakat değerini çok da bilemediğimiz kendisi küçük işlevi büyük bir diğer besin kaynağı ise böğürtlendir. Artık kolaylıkla evlerimizin bahçelerinde bile yetiştirebileceğimiz bu besin değeri oldukça yüksek böğürtlen, eliagic asitlere sahip ve bu asitler kanser hücrelerinin doğrudan ölmesini sağlıyor. Hastalara yapraklarını kaynatarak içerebileceğimiz bir meyvedir böğürtlen. Bunların yanı sıra, özellikle meme, cilt, akciğer ve karaciğer kanserlerinde çok etkili olan kiraz da kanser oluşumunu ve ilerlemesini önleyen flavon denilen bir maddeye sahiptir.
diyetisyen iletişim
SEBZELER;

Kışın çorbalarımızın yanında kolaylıkla tüketebileceğimiz turp içeriği çok zengin bir yiyecektir. Özellikle meme ve akciğer kanseri hastalarına, uzmanların da şiddetle tavsiye ettiği bir sebze olarak etkisi kanıtlanmıştır. Bir diğer besin deposu olan C vitamini sebzesi kırmızıbiber de, tadı, kokusu ve rengiyle hem yemeklerinize, hem de salatalarınıza eşlik edebilir. Ve tabii brokoli sebzeler listemizin başında gelecek bir diğer önemli yiyeceğimiz olmalıdır. İçeriğindeki C vitamini ve lifleri özellikle çiğ yendiğinde barındırır ancak haftada 2 öğünden fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Tümörlerin oluşmasını ve ilerlemesini önleyen bir diğer sebze de sarımsaktır. Mide, meme, bağırsak, prostat ve cilt kanser türleri gibi birçok hastalığa karşılık günde en fazla 1-2 adet sarımsak çiğneyebilirsiniz.

Meyve ve sebzelerin yanında tabii günde bir avuç ceviz, fındık ve ay çekirdeği tüketmek de vücudunuzun çinko ve selenyum ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca omega 3 ve E vitamini deposu olan balık ve ıspanak da, haftada bir kez mutlaka tüketilmelidir. Tecrübeyle sabit ve hala halk arasında hakkettiği değeri görmeyen fakat sadece kanserle mücadele için değil doğru beslenme için de çok önemli olan keten tohumu ve çörek otu Canan Karatay ve İbrahim Saraçoğlu gibi birçok uzmanlarımızın da tercihi haline gelmiştir.

İlgili Kelimeler: , , ,

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)