şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

0 (212) 234 06 69
Gripten Korunma Yöntemleri

Havaların soğumasıyla kış mevsimi kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Durum böyle olunca da hastalıkların oluşması ve yayılması da oldukça hız kazanmaya başladı. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi bulaşıcı hastalıklar toplum arasında daha da yaygınlaşmaya başladı. Özellikle son dönemlerde ortaya çıkan çeşitli virüs türleri ile oluşan gripler de birçok insanın yaşamını olumsuz etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Ani sıcaklık değişimleri, kalabalık ortamlarda bulunmak, çevrenizde grip olmuş insanların bulunması gibi risk faktörleri hastalıktan korunmayı oldukça zor hale getirebiliyor. Fakat uzmanların bu konuda da yardımcı olacak nitelikte çözüm önerileri bulunmakta. Bunlardan bir tanesi de kış boyunca hazırlayıp, içebileceğiniz çaylar. Bu çaylar bir yandan hastalıklardan korunmanızı sağlarken bir yandan da vitamin desteği sağlayarak metabolizma düzeninize ve sağlığınıza faydalı olmaktadır.

Bu çay tariflerinin en etkililerinden bir tanesi hibiskus ile demlenen çay tarifidir. Bu tarifte, bir tutam hibiskus, ıhlamur, kırk kilit otu, birkaç dilim taze zencefil ve bir tatlı kaşığı bal kaynamış suyun içine atılarak birkaç dakikalık demlemenin ardından hazırlanmaktadır. Bu şekilde hazırlanan çayın özellikleri ise öksürük kesici olması, bağışıklığı kuvvetlendirerek mikroplara ve hastalıklara karşı direncin artmasının sağlaması, üst solunum yollarının temizlenmesine sebep olması ve vücut sıcaklığının dengede tutulmasını sağlamasıdır. Çayın kafein içeren maddelerden yoksun olması da en önemli avantajlarından bir tanesidir. Böylece vücuda fazla miktarda kafein alımı sonrası oluşacak yan etkilerin izole edilmesini sağlamaktadır.

Çayın hazırlanışında kullanılan malzemelerin özellikleri sıralanmak istenirse; hibiskus içerdiği yüksek oranda C vitamini ve kafeinsiz olması özelliğiyle kış çaylarının en önemli bileşenlerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca mide koruyucu özelliği, tansiyon ve kolesterol düşürücü özelliği de en önemli avantajlarındandır. Bir diğer malzeme olan kırk kilit otu ise, halk arasında atkuyruğu ismiyle bilinmektedir ve kemikleri güçlendirme özelliğiyle hastalık sırasında oluşan kemik ve eklem ağrılarının ciddi oranda azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca yoğun okul ve iş temposuna sahip bireylerde oluşan yorgunluk ve halsizliğe de oldukça faydalı olmaktadır. Vücuttaki ödemin atılmasına, idrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesine, böbrek taşlarının atılmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir. Ihlamur ise halk tarafından kış günlerinde oldukça tercih edilen ve faydası bilinen bir bitkidir. Vücut sıcaklığını terleme yoluyla azaltıcı ve ateş düşürücü özelliğiyle tüketimi özellikle nezle ve gripte daha çok tercih edilmektedir. Aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıcı, kalp ritmini düzenleyici özelliğinden dolayı kalp spazmını da ortadan kaldırmakta ve hazımsızlığa iyi gelmektedir. Zencefil ise bilinen en önemli antioksidanlardan biridir ve önemli bir C vitamini deposudur. Kanın akışkanlığını düzenler ve solunum yollarını açıcı özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığı yaşayan kişilere sıkça önerilmektedir. Son olarak, çayı tatlandırma amaçlı eklenen bal da oldukça mühim bir anti-bakteriyel besindir ve çok sayıda vitamini içermektedir.
http://sislidiyetisyen.com.tr

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)