şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

0 (212) 234 06 69
Bağışıklık Sistemi Nedir? Nasıl çalışır? | Güçlendirmek

Bağışıklık sistemi nedir? Nasıl çalışır?
Bağışıklık sistemi, vücudun savunma sistemidir. Hastalıklara karşı korur ve zararlı hücreleri tanıyarak onları yok eder. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hastalıklara karşı direnç kazandırır. Soğuk algınlığı, grip ve kanser gibi hastalıklardan daha az etkilenmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Bunun için de kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi ve düzenli egzersiz yapması önemlidir. Yetersiz beslenmeden dolayı zayıflayan bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır ve yaraların daha geç iyileşmesine neden olur.
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?
Balıkta bulunan omega-3, bağışıklık sistemini güçlendirir ve aynı zamanda sinir sistemi ve kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Haftada 2 gün balık tüketmek yeterli miktarda omega-3 almamızı sağlayacaktır.
Çinko ve selenyum gibi minerallerin antioksidan etkisi vardır. Deniz ürünleri, kırmızı et, soğan ve sarımsakta bolca selenyum bulunur. Çinko ise kuzu eti, hindi, kabak çekirdeği, kuşkonmaz ve mantarda bulunur.
Kükürt, A, B ve C vitaminleri içeren sarımsak, kuvvetli bir antibiyotiktir. Anti bakteriyel, anti viral ve anti fungal yapısı vardır. Bütün olarak değil de ezilmiş veya çiğnenmiş şekilde tüketebilmelidir. Günlük 1 diş sarımsak yeterlidir.
Toksinlerden arınmak için boşaltım sisteminin sağlıklı olması gerekir. Bu yüzden bağırsak sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Bağırsaklar için probiyotik yani yararlı bakteriler çok önemlidir. Bağırsak sağlığımız için günlük kefir veya probiyotikli yoğurtlar tüketilmelidir. Muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan ile de yararlı bakterilerin beslenmesi sağlanabilir.
Zencefilin solunum ve sindirim sistemine destek olmasının yanı sıra toksin atıcı, şişkinlik giderici ve anti septik özelliği vardır. Çorbalarda ve sebze yemeklerinde lezzet verici olarak kullanabilirsiniz.
Bağışıklık sistemi için C vitamini çok önemlidir. C vitamini kaynağı olan turunçlar, kivi, çilek, ananas, kırmızıbiber, kuşburnu, maydanoz gibi besinlerdir.
İyi bir antioksidan olan beta-karoten, havuç, ananas, hurma ve balkabağında bolca bulunmaktadır.
Tablet formatında satılan beta glukan maddesi, yulaf ve ekmek mayasında bolca bulunur. Tablet olarak kullanmak yerine ana öğünlerde ekmek, ara öğünlerde ise yulaf ezmesi tüketmek beta glukanı yeterince almamızı sağlar. Ayrıca B grubu vitaminlerini de almış oluruz. Yulaf ezmesi ve çok tahıllı ekmeklerin bir diğer faydası ise kan şekeri ve kolesterol seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz?
Bağışıklık sistemini destekleyen besinleri özellikle kış aylarında daha yoğun tüketebilirsiniz. Diğer önemli kural ise yeterli ve dengeli beslenmektir. Vitamin, mineral ve posa gibi tüm besin öğelerinden yeterli miktarda tüketilmelidir. Vitamin, mineral ve posayı yeterli bir şekilde alabilmek için sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her öğünde mevsimine göre salata veya meyve bulunmalıdır. Ayrıca sindirim ve boşaltım sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için günlük en az 2 litre su tüketilmelidir.
http://sislidiyetisyen.com.tr/kilo-almak-icin-oneriler/
http://sislidiyetisyen.com.tr/

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)