şişlideki diyetisyenler

Uzman Diyetisyen Işın Sayın

0 (212) 234 06 69
anne sütü

Yeni doğum yapmış annelerin en büyük endişelerinden bir tanesi bebeğin yeterli miktarda beslenip beslenemediği, sütün yeterli gelip gelmeyeceği olmaktadır. Anne sütü bebeği dış etkenlerden, virüslerden, hastalıklardan ve çeşitli faktörlerden korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve desteklemek, kemik ve kas gelişimi ile büyümeyi güçlendirmek gibi çok önemli görevleri yerine getirmektedir. İlk 6 ay yalnızca anne sütü alımı ve en az 2 yaşına kadar emzirmek, birçok uzmanın tavsiye ettiği ve hem bebek, hem de annenin sağlığı için önemli bir gerekliliktir. Anne sütü içerik olarak birçok vitamin, mineral ve besinleri barındırmakla beraber, bu içerik destekleyici beslenmeyle artırılabilir. Yeme içme düzenine getirilen ek destekler, bebeğin çok daha sağlıklı gelişmesine olanak vermektedir.

Anne sütünün miktarını arttıran en önemli faktör su tüketimidir. Sütün yaklaşık yüzde 90’ını su oluşturmaktadır. Bu nedenle günde minimum 2,5-3 litre su içilmesi anne sütünü artırıcı en önemli adımlardan olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek birtakım içecekler de bu hususta yararlı olabilmektedir. Komposto, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi meşrubatlar da anne sütünü artırıcı etki göstermektedirler. Buna ek olarak, oksitosin hormonunun salgılanmasını uyaran yulaf da sütün kanallarda akışını tetikleyeceğinden ve ek olarak, demir eksikliği anemisinde de azaltıcı yönde etki gösterdiğinden bu dönemde tüketilmesi yararlı besinler arasında yer almaktadır. Sabah kahvaltılarına eklenecek bir kâse yulaf üzerine süt tüketimi hem besleyici ve tok tutucu, hem de süt salgılanmasını artırıcı nitelikte olacaktır.

Sebze ve meyveler de bu dönemde mutlak tüketilmesi gereken yiyecekler arasında yer almaktadır. Özellikle havucun içeriğinde bulunan fitoöstrojenler, meme bezlerini uyararak süt salınımının arttırılmasını sağlayan bir nevi östrojen görevi gören maddelerdir. Tüm bunlara ek olarak, zengin kalsiyum yüzdesine sahip susamın tüketimi de bu madde östrojen benzeri özellik gösterdiğinden anne sütü üzerinde artırıcı yönde etkili olmaktadır. Salataları havuç ve susamla zenginleştirmek, bu dönemde oldukça faydalı bir adım olacaktır. Son olarak fındık, ceviz ve badem gibi yağlı kuruyemişler yağda çözünen aminoasitleri barındırmakta ve bu da hem süt üretimini tetiklemekte, hem de sütün içeriğinin zenginleşerek kalitesinin yükselmesini sağlamaktadır. Kahvaltı ve öğle yemeği arasında yada öğle yemeği ile akşam yemeği arasında birkaç adet bütün ceviz, 10-15 tane çiğ badem ya da bir avuç fındık tüketilmesi hem ara öğün olarak gerekli besinin alınmasını,hem de süt üretiminin ve kalitesinin artırılmasını sağlamaktadır.

1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (2 Oy Verildi, Ortalama: 5,00 / 5)